Yrkeshögskolor i Sverige

En av många former av vuxenutbildning som finns i Sverige är yrkeshögskola, som är en eftergymnasial utbildningsform. Tanken är att man ska kombinera teoretiskt lärande med en praktisk utbildning till ett visst yrke, med stark anknytning till arbetslivet. Dessa utbildningar kallas YH-utbildningar, yrkeshögskoleutbildningar. Det finns en mängd yrkeshögskolor i Sverige med olika inriktningar, så alla kan hitta en YH-utbildning som passar just dem.

Ett exempel är Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Den ligger på Sveriges Lantbruksuniversitets campus, och delar även undervisningssalar med universitetet, liksom universitetsbiblioteket. Det senare är sannolikt en stor fördel för yrkeshögskolans studenter, då de utbildningar som finns tillgängliga där ligger nära Lantbruksuniversitetets ämnesområden. Här kan man nämligen utbilda sig till agrotekniker, bioenergitekniker, klövvårdare, hovslagare eller unghästutbildare. Skolan bedriver också två utbildningar till hästföretagare respektive ridlärare på distans.

En mer allmänt inriktad yrkeshögskola är Nils Fredriksson Utbildning, som ligger i Svedala i Skåne. Här finns en gymnasieskola med fyra programinriktningar, kurser inom komvux samt en rad YH-utbildningar. Skolan har fått sitt namn efter industrimannen och ingenjören Nils Fredriksson, så redan där märks skolans anknytning till arbetslivet.250px-Tomtebodavägen_2012a

Självklart finns det också flera yrkeshögskolor i Sveriges största stad, Stockholm. En av dem är Nackademin, som ligger i Solna kommun. När skolan grundades år 1994 hette den Nacka Teknikutbildning, och erbjöd endast YH-utbildningar, som då kallades KY-utbildningar. När skolan grundades var de en av de första skolorna i landet att samarbeta med näringslivet och låta deras önskemål påverka innehållet i utbildningarna. Detta är numera standard för YH-utbildningar. Att skolan kom till från första början berodde på att den fyraåriga gymnasieutbildningen till ingenjör hade lagts ned, och vad man såg som en viktig källa till kompetens inom näringslivet hade därmed försvunnit.

Numera finns också en gymnasieskola integrerad i Nackademins verksamhet, och idag erbjuds runt 20 olika YH-utbildningar på skolan inom områdena Bygg och anläggning, Design, IT samt Ekonomi och försäljning. Skolans lokaler är SJ:s före detta förvaltningsbyggnad, som kallas Kontrollkontoret. Den är byggnadsminnesmärkt, och det är således mycket viktigt att skolan arbetar för att bevara och underhålla byggnaden. För detta krävs att man anlitar en pålitlig och kompetent fastighetsförvaltare. En sådan fastighetsförvaltare i Stockholm är Rubin, och man kan ha nytta av att anlita dem även om man inte bedriver sin verksamhet i en fastighet som är byggnadsminnesmärkt.