När man blir antagen till en utbildning vid ett universitet eller en högskola för första gången kan det vara svårt att veta vad som gäller. Vid högskole- och universitetsstudier har man betydligt större ansvar som student än man har under gymnasiet eller vid komvuxstudier, både för det praktiska kring ens utbildning och när det gäller själva pluggandet. Här har vi därför samlat saker som kan vara bra att veta när man ska börja sin första termin vid en högskola eller ett universitet.
Det kanske allra viktigaste att ordna inför terminsstarten är ens studiemedel. Utan det kommer det att vara svårt att klara av studierna, eftersom man inte kommer att ha råd med mat och boende. Man ansöker om studiemedel från CSN, och kan då välja om man endast vill ansöka om bidragsdelen (den mindre delen) eller om man också vill ansöka om lån, och för hur många veckor man vill ansöka om studiemedel. (Det maximala antalet veckor är så länge som terminen pågår). Det är bra att skicka in ansökan i god tid, så att det inte blir ett glapp mellan att terminen börjar och man får sin första inbetalning.
Något annat som är viktigt att ordna i god tid före terminsstarten är kurslitteraturen. Man får vanligtvis litteraturlistan utskickad tillsammans med resten av informationen om terminsstarten, som var och när uppropet är. Genom att starta i god tid har man dels tid att leta efter begagnade böcker (vilket gör att man kan spara åtskilliga hundralappar) dels tid att få hem de böcker som man beställer via nätet. På vissa kurser förväntas man ha läst en del av kurslitteraturen redan inför det första tillfället, så det är bra att kolla igenom läsinstruktionerna noga.
Om man ska studera på en annan ort än sin hemort behöver man självklart också ordna med boende, och något som då kan vara till stor hjälp är att kontakta studentkåren eller nationerna (om sådana finns). De kan vanligtvis hjälpa till med förmedling av bostad till sina medlemmar. Medlemskap i kåren eller i en nation kan också medföra andra fördelar, varför det kan vara bra att undersöka om man tycker det är värt det.
När man är helt ny på universitet eller högskola kan det också kännas svårt initialt att vänja sig vid den nya friheten, som det faktum att man inte behöver vara i skolan varje dag. Istället kan man komma och gå till föreläsningar och seminarier, men är fri att lägga upp sin tid som man vill däremellan. Därför kan det också vara bra att kolla upp om universitet anordnar några kurser i studieteknik, eller erbjuder liknande stöd. Då får man tips på hur man bäst lägger upp sina studier, och vad man ska tänka på för att plugga så effektivt som möjligt.
Oavsett hur många terminer man sedan läser på universitet, och hur rutinerad man än blir på att hitta billig kurslitteratur eller att beräkna sitt studiemedel, finns det viss kunskap som man bara kan få i arbetslivet – antingen genom erfarenhet eller genom att fortbilda sig via jobbet. En sådan sak är ledarskap, som är en viktig egenskap för alla som satsar på att stiga i graderna i sin bransch, och bli chef en dag. Därför kan det vara bra att komplettera sin universitetsutbildning med en ledarskapsutbildning, till exempel hos Advantum Kompetens. Då kommer man att ha alla verktyg man behöver för att kasta sig in i arbetslivet.