Utbildning till bartender

Bartender är ett yrke med lång tradition. Många serveringsställen anlitar outbildad personal och lär upp dem internt. På lite högre nivå krävs dock ofta utbildning, inte bara om spritdrycker och hur man blandar dem utan om ett stort antal ingredienser som kan användas för att skapa klassiska eller helt nya drinkar. Flair bartending, som också är ett område inom vilket man kan utbilda sig, handlar om hur man som bartender kan underhåll sina kunder under tiden som man blandar och serverar drinkar. I den här texten kommer du att få lära dig lite mer om yrket.

Att utbilda sig utomlands

En örebroare jobbar på världens bästa bar och Sverige har av tradition välutbildade bartenders trots att många säger att det är lite si och så med drink- och cocktailkulturen här i landet. Vill man ha ett litet äventyr under sin studietid kan det passa att gå en utbildning utomlands. Det finns många svenska utbildningsföretag som förlägger kurserna till andra länder. Ofta får man ett diplom efter genomförd utbildning, som kan hjälpa en att få jobb. Förutom att blanda drinkar och få ut dem till kunderna på ett snabbt sätt lär man sig hur man håller ordning i en bar, beställer spritdrycker och ger kunderna ett positivt bemötande.

Olika typer av jobb som bartender

Som bartender kan det hända att man får frågor om olika spritsorters smak och ursprungsland. Det gäller alltså att ha vissa teoretiska kunskaper förutom praktiska färdigheter i ”mixologi”, som drinkblandning ibland kallas numera. Hur många och vilka drinkar man måste kunna utantill beror mycket på var man arbetar. Finns det en drinkmeny är det den som gäller och utbildning i hur man blandar drinkarna i menyn kan man få på sin arbetsplats. I en bar på ett femstjärnigt hotell gäller det däremot att ha betydligt bredare kunskaper eftersom kunderna ofta har en sofistikerad smak och vet exakt vad de vill ha.