Välja vuxenutbildning – att tänka på

När du ska välja utbildning står du inför ett mycket viktigt val. Valet av utbildning kan nämligen komma att förändra ditt liv. Därför är det viktigt att du hittar en utbildning som du verkligen trivs med och som du tror kommer att komma till användning.

Det första du ska fundera över är vilka ämnesområden som du tycker verkar vara mest intressanta. Om samhällsvetenskap är din grej kan du t.ex. bli marknadsförare, svetsare eller beteendevetare. Inriktningarna är många och skolorna likaså. Vill du studera ett ämne som inte finns i en skola nära dig kan du plugga på distans eller använda bil för att ta dig fram och tillbaka. Inget körkort? Oroa dig inte! Hos en bra trafikskola i Gävle kan du få ditt körkort på nolltid!

Gör ett test

På internet kommer du att kunna hitta roliga test som hjälper dig att hitta en passande utbildning. Du svarar på frågorna som testet ger dig och får därefter förslag på ett flertal kurser och utbildningar som skulle kunna passa dig bra.

Fundera på hur du vill plugga

Det finns mängder av olika utbildningsformer att välja mellan. Du kan köra en komplett utbildning i form av ett program och du kan också välja att läsa enstaka kurser. Sen behöver du även fundera på om du vill studera på distans, i skola eller på flex, alternativt om heltid eller deltid är det bästa valet för dig.

Ta hjälp av en studievägledare

Det är inte ovanligt att man känner sig osäker på vad det är man vill studera. I dessa fall kan du vända dig till en studievägledare för rådgivning och hjälp. En studievägledare är kostnadsfri och du kan själv välja vem du vill gå till. Det gäller även om du inte går på skolan i fråga.